Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Cheftest: Urban Bäckström

Cheftest
Publicerad
Urban Bäckström. Foto: Daniel Månsson.

Klockan är nio, dagen ska börja. En konferenslokal har hyrts för att gruppen i lugn och ro, bort från Brunkebergstorg, ska kunna ta fram en verksamhetsplan.

LÄS MER: Fler Cheftester

Men innan alla ens har hunnit sätta sig tillrätta avslutar Urban Bäckström – då riksbankschef, i dag vd för Svenskt Näringsliv – mötet med orden:

”Jag tycker inte att det här underlaget håller, det är ingen idé att vi jobbar med det som det ser ut nu. Kom tillbaka efter lunch”, säger han.

Under en stund blir det tyst i rummet. Ett ögonblick senare samlar alla nervöst ihop sina papper och skyndar mot dörren.

”Vi blev som skolpojkar, alla gick tillbaka till banken och satte sig och fick göra om”, berättar en person som var med.

LÄS MER: Bra med ilskna chefer

Men den som tror att händelsen i kon­ferensrummet är representativ för den bufflige och hetlevrade Urban Bäckström är fel ute.

Den bufflige och hetlevrade Urban Bäckström existerar nämligen inte.

Däremot finns det en Urban Bäckström med mycket pondus, som ställer höga krav på sin omgivning och som är otålig.

Han delar gärna ut ansvar och lägger sig inte i – men förväntar sig leverans. Han har varken tid eller lust att sitta och diskutera om inte alla har gjort sin hemläxa.

Resultat 32/40:

Ledarstil: 4/5
En lågmäld, ideologisk ledare som leder med pondus, byggd av kunskap. Är knappast ledare för ledarskapets skull, utan för att han kan ämnesområdet så bra. Hans lugna stil skapar trygghet.

Delegering: 5/5
Urban Bäckströms ledarskapsmässiga paradgren. Delegerar ansvar och sätter tydliga mål som han noggrant följer upp. Däremellan lägger han sig inte i. Prestigelös.

Motivera: 4/5 
Är inte chefen som delar ut ryggdunkar i onödan, utan motiverar mycket genom just delegering. Hans lugn fick Skandia Liv att få arbetsglädjen och självförtroendet tillbaka, men har även skapat ordning och reda hos Svenskt Näringsliv.

Rekrytering: 4/5
Nästan alla som i dag jobbar runt Anders Borg, inklusive finansministern själv, har tidigare jobbat med Urban Bäckström. Uppenbarligen har han en förmåga att samla de mest kompetenta medarbetarna omkring sig.

Kommunikation: 4/5
En god kommunikatör, som inte säger något oöverlagt. Tydlig internt, och skapar lugn med sitt budskap. Till och med hans sätt att framföra negativa budskap väcker förtroende och respekt.

Konflikthantering: 3/5
Bemöda dig inte med att komma till Urban Bäckström för att be honom lösa din konflikt. Sådant lägger han sig inte i. Urban Bäckström undviker egna konflikter genom att förebygga dem – och genom att vara utrustad med teflonhud. Så finns det heller inte så mycket konflikter omkring honom. Ingen som slutar i vredesmod.

Beslutsfattande: 5/5
Bra beslutsfattare. Kan fatta snabba beslut, men tänker helst igenom dem ­noggrant. Läser mycket och lyssnar in omgivningens synpunkter, även om han är tydlig med att det är han som fattar besluten. Ett fattat beslut bryts inte upp.

Personlighet: 3/5

Väldigt få vet något om privatpersonen Urban Bäckström. Snarare aldrig än sällan dryftar han något om sitt privatliv på jobbet. Däremot kan han, om tillfälle ges, gå och ta en öl efter jobbet med vilken med­arbetare som helst. Det har förekommit att han showar på personalfesterna.

Poäng: 32/40

Nu råkar detta vara en händelse hämtad från hans åtta år långa period som Riksbankens högste chef. Men det skulle lika gärna kunna ha varit på någon av hans andra arbetsplatser: Som vd för Skandia Liv, som statssekreterare på finansdepartementet – eller som i dag som vd för Svenskt Näringsliv. Den ledarstil som formades någon gång på 1980-talet har i stora drag sett likadan ut sedan dess.

Åren har möjligen utökat hans pondus, men lugnet har funnits där. Han kan be­­skrivas som ”sträng” när någon svajar i besked eller leverans – raka puckar ska det vara – men av de många personer som Chef har talat med har ingen sett Urban Bäckström riktigt förbannad.

För honom räcker det att höja rösten en liten aning för att omgivningen ska lyssna. När rösten inte är höjd talar han med en vän stämma som vaggar in i trygghet.

För någon läskig typ är han inte.

”Han kan verka hård och sträng utåt och så är han mild chef inåt. Han är bestämd men mild”, säger en person.

”Jag kan lätt känna mig nervös inför en sådan person som utstrålar så mycket kunskap. Det är väldigt skickligt av honom att prata på det sättet – man börjar snabbt arbeta i stället för att vara nervös.”

Urban Bäckström räds inte att sticka in huvudet i getingboet. Innan han blev riksbankschef var han en av bankens mest högljudda kritiker. Skandia Liv stod i princip i lågor efter skandalerna i början av 2000-talet då Urban Bäckström tog över makten. Svenskt Näringsliv, som fungerar som paraply för omkring 60 000 företag och 49 bransch- och arbetsgivarförbund, har gett honom åtskilliga debatter. På senare år har ett segdraget gräl pågått ­mellan Svenskt Näringsliv och den svenska regeringen.

Någon kommenterar hans medvetna val av krishärdar som arbetsplatser med orden ”han tycker om att chocka sig själv”.

Men på samtliga nämnda arbetsplatser har Urban Bäckströms närvaro inneburit långvarig stabilitet. På Riksbanken skapade han tillsammans med de två efterträdarna Lars Heikensten och Stefan Ingves en ny organisation och ett mer modernt sätt att arbeta (”de revolutionerade banken”, som en medarbetare från den tiden säger). På Skandia Liv lyckades han ge både med­arbetare och kunder tron på företaget tillbaka.

När han kom till Svenskt Näringsliv vann han omedelbart organisationens förtroende – genom att göra nedskärningar.

”Det var uppenbart att organisationen var kraftigt överbemannad. Ebba Lindsö påstår att hon effektiviserade under sin tid på Svenskt Näringsliv, men det gjorde hon inte. Det fick Urban göra. Han fick presentera en rejäl nedskärningsplan. Det var 50-60 personer som skulle få lämna. Reaktionen blev att folk sa ’vad bra att du är ärlig’. Många hade pratat skit vid kaffeautomaterna; man insåg att det skulle behöva dras ner på personalkostymen rejält”, säger en person med god insyn i Svenskt Näringslivs verksamhet.

Vid en snabb anblick har Urban Bäckström allt det som karaktäriserar tråkmånsen. Bakgrunden, framtoningen, den enorma sakkunskapen, valet av omgivningar, kostymen och slipsen.

Men det är såklart ett uttryck för fördomsfullhet. Och dessutom en ren felaktighet. För ingen – ingen! – använder ordet tråkig för att beskriva Urban Bäckström.

Och det handlar inte om att kompetens och pondus kompenserar ett torrt och trist sätt. Nej, Urban Bäckström beskrivs som en person som kan prata med vem som helst om vad som helst. Han har en retlig, farbroderlig glimt i ögat. Ett möte med Urban Bäckström som ordförande kan lätt bli ”fnissigt”.

Väldigt få vet något om privatpersonen Urban Bäckström – men snacka kan han.

”Det som är speciellt med Urban är att han kan gå ut och ta en pilsner med två personer som han fungerar med kemiskt utan att det behöver vara någon särskilt hög person”, säger en person som har ­jobbat nära Urban Bäckström.

Det råder ordning på Urban Bäckströms skrivbord på sjunde våningen där i Svenskt Näringslivs huvudkontor. Han är ingen pedant, men vill ha kontroll. Han släpper ogärna ifrån sig sin almanacka och har en gummisnodd runt plånboken.

Det som är planerat ska genomföras.

Det finns ett och annat att lära sig av Urban Bäckström, menar de som haft möjlighet att jobba nära honom.

”Det handlar mycket om praktiska de­­taljer i vardagen: att säkra egna analys­apparater, hur man hanterar att jobba med akademiker och jurister. Att inte fastna i resonemangens fina salonger. Det ska fram till mållinjen”, säger en av dem.

Strukturen finns även med när han delegerar. När han började på Svenskt Näringsliv tillsatte han en ledning med tre vice vd:ar med varsitt tydligt ansvarsområde, vilket skapar en idealisk delegeringsmodell.

”Tidigare hade man haft stora ledningsorganisationer med otydlig delegering med mycket tjafs mellan olika chefer”, säger en medarbetare. Det finns såklart ett och annat exempel på när uppgifter hamnat hos fel person, men många lyfter fram just viljan att dela med sig av ansvaret som hans främsta ledaregenskap.

”Han delegerar mycket, det är hans sätt att styra. Han är bra på att omge sig med personer som är starka och kan sin sak”, säger en person som följt Urban Bäckströms ledarskap på nära håll.

”Han vet hur svårt det kan bli om man inte lyckas hålla fokus. Ska man nå framgång måste man ta tag i vissa frågor enbart och delegera resten.”

Medan det sägs ha varit helt omöjligt att få tag i företrädaren Ebba Lindsö, eftersom hon hade varje minut inbokad, är det betydligt lättare att fånga Urban Bäckströms uppmärksamhet.

”Eftersom han har delegerat allt jobb så får man svar direkt om man har någon fråga till honom. Han är som Jan Carlzon. Han gjorde fan inte många knop. Ändå fick han massor gjort. Det är en smart ledarstil, att ha detaljerna på avstånd och det är helt nödvändigt i en stor organisation som Svenskt Näringsliv”, säger en person i Urban Bäckströms närhet.

Som visionär målar han med stora penseldrag. När han kom till Skandia Liv var han öppen med att han inte var expert och att han behövde andras kunskap.

”Det ger honom en enorm kraft att ingjuta mod. Och sedan har han en förmåga att lyfta dem som arbetar direkt under honom genom tydligt ansvar. Sedan släppte han det ända fram till leverans”, säger en person som jobbade nära Urban Bäckström på Skandia Liv.

Delegering fungerar som bäst om den som delegerar är en god kommunikatör.

Det är Urban Bäckström.

”Han pratar på samma sätt på Agenda i tv som han gör på våra personalmöten”, säger en medarbetare.

Han får beröm för sin förmåga att fatta beslut. Inte minst de som är svåra.

Han kan fatta snabba beslut när så krävs, men tänker gärna efter en gång till och stämmer av med andra först. Hans vassa uttalanden är sällan skjutna från höften.

”Han drar sig inte för att kritisera rege­ringen, men alla sådana utspel är noggrant genomdiskuterade och överlagda”, säger en person med insikt i hans beslutsfattande.

Urban Bäckström har en stor läskapacitet och är bra på att hämta in information. Men han har också en maggropskänsla, som gör hans beslut till en blandning ­mellan fakta och förnimmelse.

Varifrån han får sin kraft? Ja, frun och de två, numera vuxna, barnen är viktiga för honom. Han spelar gärna golf. Han lär åtminstone förut ha hävdat att han spelar poker, något som omgivningen lite roat ställer sig tveksam till. Och så skriver han. Tre böcker har det blivit, samtliga inom ramen för området ekonomi.

Flera personer nämner hans bakgrund när de ger sin syn på hans drivkrafter. Han gick på internatskola i Gränna (”han var stökigt skolbarn och sattes i den skolan för att det skulle bli ordning på honom”). I början av 1980-talet var han med och drev ett hotell i Helsingborg där hans far var direktör.

Det var inget lyckat samarbete, men har fungerat som bränsle åt hans karriär.

”Han clashade med sin pappa när han drev pappans verksamhet. Där föddes en kraft”, säger en av få personer som har lite insyn i Urban Bäckströms privatliv.

Det trygga, pålästa och okomplicerade har gjort Urban Bäckström till en populär chef. Måhända är han inte ”psykoterapeut till hundra procent”, som någon säger, men hans lugna och trygga stil har onekligen gått hem i de organisationer han har varit chef för.

Och han gillar att vara chef.

”Mitt intryck är att han är en ideologisk chef. Han är chef för att han vill genomdriva en uppfattning, inte för att bedriva verksamhet. Han ägnar sig inte så mycket åt personalfrågor. Han är inte så intresserad av det. Personalfrågor handlar om vad som ska göras, inte så mycket om hur människorna mår”, säger en person som arbetade tillsammans med Urban Bäckström på 1990-talet, men som fortsatt följa honom.

Hans snabba sorti från Skandia Liv väckte besvikelse (”det blev nervöst i organisationen”, säger en person), men han själv tyckte att han var färdig med sitt uppdrag.

När är han färdig med sitt nuvarande uppdrag? Om två år fyller han 60 år. En internationell tjänst, styrelseproffs eller att sitta kvar är alternativen som anges.

Någon ledarskapsmässig utmaning behöver han förmodligen inte – han är ju i princip samma chef nu som han var på 1980-talet, enligt dem som varit med på resan – snarare är det att hitta ett uppdrag som matchar hans sakkompetens.

Han blir lätt uttråkad.

”Jag vet inte varför han inte har gått tillbaka till politiken. Det vore den ultimata utmaningen. Det hade han kunnat göra i samband med att han slutade på Riksbanken. Men jag tror att det fanns en stor besvikelse hos honom över att haninte fick någon internationell tjänst efter Riksbanken”, säger en person som följt Urban Bäckströms karriär på nära håll.

Och visst driver Urban Bäckström utveckling även hos sig själv.

”Han hittar nya vägar för att vara ideo­logiskt drivande”, säger en chef.

”Hittills har han varit en konsensus­person, som får alla att dra åt samma håll. Nu är han en ideologisk drivare, då räcker det inte med att dra upp riktlinjer för organisationen. Han måste tänka på hur han formulerar det. Men det är något som ­håller på att hända. Urban Bäckström är en partiledare för Svenskt Näringsliv.”

Så gör vi Cheftestet
Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst tjugo – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen.

Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt.

Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser kännetecknar ett gott ledarskap.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden